2000 CREW

12.08.2022

Ke každým významným narozeninám patří pořádný dárek! Pokud vám to tedy dovoluje víra. V tomto případě jej nám však nadělil sám oslavenec, kterým není nikdo jiný, než nakladatelství Crew. Dárek v podobě speciálního vydání starších komiksů, to si nechám líbit.

Oni nám dárky nadělují vlastně celoročně v podobě spousty knih. Crew slaví již krásných 25 let na trhu a my slavíme s ní! Výroční vydání souboru krátkých příběhů z původních Crewních časopisů, které, dalo by se říci, začaly formovat dospělé komiksy v našich končinách. K mnoha z vybraných příběhů se již ani jinak nedostanete, protože jsou čísla původních časopisů beznadějně vyprodaná. Název sborníku nese částečně jméno nakladatelství, ze kterého původně komiksy pocházejí a neodmyslitelně patří k počátkům našeho oblíbeného českého nakladatele. Kniha je zpracována v pořádně velkém formátu v pevných deskách a má tři varianty titulní strany. Obsahuje osm samostatných příběhů ve kterých hrají prim postavy Soudce Dredd, Sinister a Dexter, Misionář a jako poslední homosexuální upír Edward Cullen, tedy pardon, Devlin Waugh.

Začínáme zostra Soudcem Dreddem, který neortodoxními způsoby sjednává pořádek v New Yorku budoucnosti, i když ostrý je vlastně celý komiks, takže takový začátek ani nepřekvapuje. První příběh nese humorný název Maestro Prdelini. Humorné je ale vše okolo Dredda, hlavně tedy černě humorné, což je jako balzám na mou shnilou duši. Zavalitý Ital Paulo Prdelini sice "né mluvit inglése", za to umí perfektně pašovat ve svých útrobách doslova cokoliv, za takové kouzelnické číslo by se nemusel stydět ani David Copperfield. Dalším na seznamu je samotný Santa Claus, kterého se již asi americké děti nedočkají, ještě, že nám nosí dárky Ježíšek. Jen pro upřesnění, jednotlivé příběhy nemá ani smysl dlouzeji popisovat, jelikož samotné jsou povětšinou dosti krátké. Vám jako potenciálnímu čtenáři stačí vědět, že svou absurdní morbiditou a nemístnými vtípky vás i těch pár stránek dokáže skvěle pobavit. Teda pokud nemáte citlivější žaludek.

Svou trilogii v rámci sborníku Dredd završí egyptskou tématikou, kam odjel na krátkodobý výměnný pobyt. Jedná se o nejdelší Dreddův příběh v rámci knihy. Soudce se zde utká s téměř nesmrtelnou mumií starší než Helenka Vondráčková, která doposud vraždila (ta mumie) jednoho místního strážce zákona za druhým. Stačí jeden namachrovaný Amík, aby zde nastolil demokracii, ale není se čemu divit, i v Egyptě jsou naleziště ropy. Další páni na holení jsou Sinister a Dexter, u kterých autoři čerpali inspiraci z postav kultovního filmu Pulp Fiction a stejně, jako první komiksový protagonista této knihy se uvedou ve třech malých příbězích. Napřed nás lehce netradičním způsobem naučí životu potřebná slovíčka. Z dalších dvou bych vypíchl převážně tu poslední, a to už hlavně kvůli názvu, ve kterém je Godot od Samuela Becketta překřtěn na mužský pohlavní orgán.

Lehce se v dalším příběhu otřeme o další komiksovou postavu, kterou je Misionář jmenovitě Kazatel Kain. Ten nám překvapivě nepředvede svou oblíbenou polohu, nicméně se vás svými způsoby bude snažit přesvědčit k víře. Posledním pánem na holení je Devlin Waugh, kterému je věnována podstatná část celé knihy a jeho příběhy zaujmou především odlišnou, místy až hororovou kresbou, o kterou se postaral můj oblíbenec Sean Phillips. Tenhle divný patron vás oslní svým bohémským životem a morbidně ujetými scénami.

Pro mnoho z vás má tento sborník určitě pořádnou nostalgickou hodnotu. Na druhou stranu pokud však patříte mezi mladší komiksové spotřebitele, bude mít tato kniha i pro vás velkou přidanou hodnotu, jelikož pohled na počátky kvalitního komiksu u nás je více než zajímavý. Krátké a úderné minipříběhy zaměřující se především na kresbu a drsnější pojetí a nepříliš propracovaný děj je přesně to, co zde dostanete. Žádné složité vyprávění však tady není vůbec potřeba, čtenář si má totiž užít pořádnou akci a řežbu, kterou nám všichni zúčastnění nabízejí. Toho si užijete až až a účel to dokonale plní. Byť se o kresbu postaralo větší množství umělců a je již staršího data, je pořád krásná a stylová a k postavám i žánru se dokonale hodí. Takže subjektivně jsem s celou knihou více než spokojen. Já již jen popřeji Crwi alespoň dalších 25 let a děkuji za to, co pro komiksovou komunitu po celé ty roky děláte.

Filip


Sledovat nás můžete na našem facebooku